Despre Analiza Tranzacţională

Pentru a putea urmări acest video, este nevoie să acceptați cookie-urile YouTube, un serviciu extern de la care preluăm conținut în site-ul nostru.

Citiți politica de confidențialitate YouTube

Dacă acceptați, alegerea dumneavoastră va fi salvată și pagina se va reîncărca.

Vă invităm să urmăriţi acest video în limba engleză, în care profesionişti AT din diferite ţări vorbesc despre aspectele lor preferate din abordarea AT.

Analiza Tranzacţională (AT) a început ca o grupare distinctă de teorii elaborate de Eric Berne. Elaborarea teoriei şi practicii AT are loc în cadrul unor organizaţii profesionale.

AT este o teorie explicativă a personalităţii şi un sistem psihoterapeutic dedicat dezvoltării şi schimbării personale (definiţie ITAA).

Ca teorie a personalităţii, AT oferă o imagine asupra modului în care oamenii sunt structuraţi psihologic şi îşi exprimă personalitatea în termeni de comportamente. Pentru aceasta foloseşte modelul stărilor eului.

AT oferă şi o teorie a comunicării prin analiza tranzacţiilor.

Conceptul de scenariu de viaţă explică modul în care modelele de viaţă prezente îşi au originea în copilărie. În cadrul acestui concept, AT oferă explicaţii asupra modului în care continuăm să folosim strategiile din copilărie în viaţa adultă şi a modului în care ne justificăm credinţa în aceste strategii prin intemediul jocurilor pentru a ne întări poziţia de viaţă.

AT are la bază concepte filozofice care determină 2 principii fundamentale ale practicii AT: metoda contractuală şi comunicarea deschisă.

Modelul teoretic are aplicaţii în psihoterapie, în domeniul educaţional şi în cel organizaţional.