Eric Berne

Pentru a putea urmări acest video, este nevoie să acceptați cookie-urile YouTube, un serviciu extern de la care preluăm conținut în site-ul nostru.

Citiți politica de confidențialitate YouTube

Dacă acceptați, alegerea dumneavoastră va fi salvată și pagina se va reîncărca.

Îl puteţi vedea şi asculta pe Eric Berne în aceste înregistrări video în limba engleză, din anul 1966.

Eric Berne (Eric Leonard Bernstein) s-a născut în Montreal, Canada, în 1910. Tatăl său a fost medic generalist şi mama sa scriitoare. Eric era foarte ataşat de tatăl său, însoţindu-l des în vizitele medicale zilnice. Tatăl său a murit la 38 de ani, când Eric avea 11 ani, mama sa fiind cea care l-a crescut în continuare.

În 1939 Eric a absolvit Facultatea de Medicină şi imediat după aceea s-a mutat în SUA unde s-a orientat spre Psihiatrie. Cand a primit cetăţenia SUA şi-a schimbat numele în Berne. În 1941 Berne şi-a început pregătirea în psihanaliză împreună cu Paul Federn. În 1943, datorită războiului, şi-a întrerupt activitatea şi a activat în Corpul Medical al Armatei SUA ca psihiatru. Aici a început să practice terapia de grup. La sfârşitul războiului a primit o sarcină mai plictisitoare: să ofere suport soldaţilor pentru o bună integrare în viaţa civilă. Berne a făcut aceste scurte „interviuri” mai interesante incluzând o serie de experimente în intuiţie.

A părăsit Armata în 1946 şi s-a stabilit în Carmel, California. În 1947 a reînceput psihanaliza, de această dată cu Eric Erikson.

În anii 50 Berne a început o serie de seminarii, în cadrul cărora colegii clinicieni schimbau opinii referitoare la psihiatria socială. Aceste seminarii au fost punctul de plecare pentru formarea Asociaţiei de Analiză Tranzacţională.

În 1956, solicitarea lui Berne de a deveni membru al Institutului de Psihanaliză a fost respinsă, moment în care a decis să meargă pe drumul propriu. Analiza Tranzacţională (AT) a început ca o grupare distinctă de teorii şi Berne a început să publice cărţi conţinând concepte AT. În 1964 a publicat „The Games People Play”, fiind surprins când aceasta a devenit un best seller internaţional.

Eric Berne a murit în urma unui atac de cord în 15 Iulie 1970, la vârsta de 60 de ani.