Noutăţi

ARAT la 18 ani

Asociația Română de Analiză Tranzacțională s-a înființat în noiembrie 2000 și tocmai ne-am sărbătorit majoratul printr-o conferință cu tema „Maturizare și schimbare”, prima Conferință Națională de Analiză Tranzacțională susținută în totalitate de traineri români certificați în AT!

Cu această ocazie, ne-am bucurat de a fi împreună, aproape 100 de persoane aflate în diferite faze ale parcursului profesional și ale implicării în comunitatea AT – de la formatori certificați până la cursanți în primul an de AT, de la membri fondatori ai asociației până la studenți care acum s-au întâlnit pentru prima dată cu Analiza Tranzacțională. Am învățat împreună despre frumusețea și despre dificultățile proceselor de maturizare și schimbare, despre nevoile și vulnerabilitățile pe care le avem în aceste procese și despre cum ne putem sprijini unii pe alții să creștem. Am reflectat la felurile în care ARAT, ca mediu în care aparținem, facilitează sau interferează cu dezvoltarea personală și profesională a fiecăruia dintre noi. Ne-am uitat în urmă la amintiri de-a lungul celor 18 ani, uneori cu ochii înlăcrimați, alteori cu zâmbete nostalgice sau cu hohote de râs. Am celebrat, luat în considerare și valorizat resursele pe care le avem chiar între noi, „acasă” – traineri care facilitează workshop-uri de calitate, participanți implicați, organizatori și voluntari dedicați.

Iar la această sărbătorire au participat, pe cale virtuală, câțiva dintre formatorii din alte țări care au fost alături de comunitatea noastră pe lungi durate în ultimii 18 ani. Vă invităm să urmăriți aici discursurile pe care ni le-au trimis pentru deschiderea conferinței:

Le mulțumim din nou tuturor celor care au participat la sărbătoarea noastră și vă așteptăm, pe cei interesați, să ducem împreună mai departe spiritul AT în România!

Vă invităm la Conferința Națională de Analiză Tranzacțională 2018

Vă invităm să participaţi la a XII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Analiză Tranzacţională, cu tema „Maturizare și schimbare”, organizată de Asociaţia Română de Analiză Tranzacţională, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara, în perioada 27 – 28 octombrie 2018.

La 18 ani de la înființarea ARAT, organizăm prima conferință națională susținută de traineri români certificați de EATA.

Sunt invitaţi să participe: psihologi, psihoterapeuţi, psihiatri, educatori, formatori, profesionişti în resurse umane şi coaching, studenţi la ştiinţe socio-umane, cei interesaţi de dezvoltarea personală.

Pentru detalii despre program, traineri, taxe de participare și înscriere, accesați site-ul conferinței: conferinta2018.arat.ro

Vă invităm la Conferința Națională de Analiză Tranzacțională 2017

Asociaţia Română de Analiză Tranzacţională vă invită la a XI-a Conferință Națională de Analiză Tranzacțională, cu tema „Diagnoză şi intervenţie în Analiza Tranzacţională”, care se va desfășura la București în perioada 27 – 31 octombrie 2017.

Vom dezbate subiecte legate de diagnoză, problematică în psihoterapie dar şi în mediul organizaţional, provocări şi dificultăţi apărute în intervenţie, dar şi în relaţie. Vom afla care sunt cele mai frecvente vulnerabilităţi în relaţii şi jocuri de putere, aspecte ce conduc la conflict şi lipsa cooperării. Avem în vedere şi problematica eticii profesionale.

Sunt invitaţi să participe: psihologi, psihoterapeuţi, psihiatri, educatori, formatori, profesionişti în resurse umane şi coaching, studenţi la ştiinţe socio-umane, cei interesaţi de dezvoltarea personală.

Pentru detalii despre program, traineri și înscriere, accesați site-ul conferinței: conferinta2017.arat.ro

Bursele EATA

Pentru a facilita accesul membrilor ARAT care sunt și membri EATA la bursele oferite de EATA, informațiile despre procedura de obținere a acestor burse se găsesc acum și pe site-ul ARAT, traduse în română, la această adresă: arat.ro/burse-eata.

Trimiterea spre pagina respectivă este disponibilă și din lista de avantaje ale membrilor ARAT, din pagina „Înscriere și cotizații”.

Invitaţie la Şcoala de vară AlTfel


Lucrezi sau te pregăteşti să lucrezi în psihoterapie, training sau consiliere?

Vrei să exersezi într-un mediu securizant şi stimulant?

Şcoala de vară AlTfel, pe care o organizăm în perioada 2 – 9 august 2017 la Costeşti, judeţul Hunedoara, îţi oferă ocazia potrivită. Vei avea parte de:

 • două zile de training cu doi formatori certificaţi în Analiză Tranzacţională;
 • patru zile de practică în care vei putea exersa abilităţile pe care le alegi, cu implicarea colegilor şi cu feedback din partea lor, într-un proces de învăţare colaborativă condus de cei doi traineri;
 • stroke-uri autentice din belşug;
 • o săptămână petrecută în mijlocul naturii.

Te invităm să citeşti detalii despre program, traineri, înscriere şi locul de desfăşurare pe site-ul şcolii de vară:
sdv2017.arat.ro.

Conflict şi cooperare

Revista ARAT 15 - Conflict şi cooperare

Cu bucurie vă anunţăm apariţia numărului 15 din Revista de Analiză Tranzacţională, cu tema „Conflict şi cooperare”.

Pentru a citi revista în format electronic, daţi click aici sau pe imaginea alăturată. În paginile ei veţi găsi:

 • editorialul Monicăi Năstasă, „Conflict, cooperare, dezvoltare”;
 • interviul luat de Monica Năstasă noului preşedinte ARAT, Alexandru Constantin;
 • discursul ţinut de Jo Stuthridge la deschiderea Conferinţei Naţionale de Analiză Tranzacţională 2015, „Destrămare şi punere laolaltă: dialectica integrării şi dezintegrării”;
 • articolul „De la treceri la act către intimitate în psihoterapia individuală bazată pe Analiza Tranzacţională relaţională”, scris de Diana Cosma;
 • un autoportret al actualului vicepreşedinte ARAT, Aurel Mocanu;
 • un interviu cu Jo Stuthridge realizat de Irina Filipache;
 • articolul „Despre conflict”, scris de Ramona Oros;
 • articolul scris de Gabriela Popescu despre experienţa sa ca participant la Conferinţa EATA 2016 din Geneva.

Vă dorim o lectură plăcută şi aducătoare de inspiraţie.

Numere anterioare ale Revistei de Analiză Tranzacţională pot fi găsite online aici.

Vă invităm la Conferinţa Naţională de Analiză Tranzacţională 2016

Conferinţa ARAT 2016Asociaţia Română de Analiză Tranzacţională vă invită la a X-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Analiză Tranzacţională

„Indivizi, grupuri şi multiculturalitate”
27 – 30 octombrie 2016
Timişoara

Formatori:

 • Joanna Beazley Richards (TSTA-P) (UK)
 • John Baxendale (PTSTA-P) (UK)
 • Joost Levy (TSTA-O, CTA-E) (NL)
 • Cristina Petrescu (PTSTA-P) (RO)
 • Ioana Cupşa (PTSTA-P) (RO)

În contextul schimbărilor sociale actuale din România şi din întreaga Europă, vă propunem să explorăm împreună cadrul pe care analiza tranzacţională ni-l oferă pentru a reflecta asupra unor subiecte precum:

 • cum interacţionăm unii cu ceilalţi, cum ne acceptăm unii pe ceilalţi când provenim din culturi diferite, cadre de referinţă diferite;
 • moduri sănătoase de a gestiona teama la confruntarea cu alteritatea;
 • grupuri: integrare, acceptare, durere socială, multiculturalitate;
 • acţiunea analistului tranzacţional în societate (dacă şi în ce fel putem şi avem responsabilitatea ca analişti tranzacţionali să susţinem activ schimbări sociale pozitive şi în afara muncii din cabinet/biroul de consultanţă).

Pentru detalii despre traineri, program şi procesul de înscriere, vizitaţi site-ul conferinta2016.arat.ro.

Publicare în Revista de Analiză Tranzacţională: „Conflict şi cooperare”

Dragi colegi,

Editorii Revistei de Analiză Tranzacţională vă invită să vă gândiţi dacă sunteţi disponibili pentru scrierea unui articol pe tema „Conflict şi cooperare”. Se pot atinge subiecte precum: AT relaţional, teoria comunicării, jocuri psihologice, impas şi schimbare, relaţia terapeutică, dinamici relaţionale.

Materialul poate fi scris atât în zona psihoterapiei individuale şi/sau de grup, cât şi în cea organizaţională.

Întrucât dorim ca în viitor revista să fie indexată, avem rugămintea să primim materialele construite cât mai profesional, cu trimiteri la autori, citate, note în format APA, precum şi cu diacritice. Un interes deosebit acordăm articolelor ce conţin o bază de cercetare.

Ne rezervăm dreptul de a selecta materialele primite în funcţie de calitatea lor şi de respectarea termenelor stabilite.

Termenul pentru trimiterea acestor materiale este de 30 august 2016. Este necesar să ne anunţaţi de intenţia de a scrie în revistă, precum şi titlul materialului, în 15 zile de la publicarea prezentului anunţ, pe următoarele adrese de e-mail: monycasaizu@yahoo.com şi irina.filipache@gmail.com

Aşteptăm cu interes înscrierile.

Poveşti de ieri, perspective de mâine

Buletin ARAT 14 - Poveşti de ieri, perspective de mâineNe bucurăm să vă semnalăm apariţia numărului 14 al Buletinului Informativ ARAT „Noi despre noi”. Tema aleasă de colegele noastre din echipa de redacţie pentru această ediţie este „Poveşti de ieri, perspective de mâine”.

Pentru a citi revista în format electronic, daţi click aici sau pe imaginea alăturată. În paginile ei veţi găsi:

 • editorialul Monicăi Năstasă, „Istorie şi ataşament”;
 • discursul pe care Steff Oates l-a ţinut la deschiderea Conferinţei Naţionale de Analiză Tranzacţională 2014, „Împreună dincolo de cuvinte – găsit în spaţiile dintre noi”;
 • interviul luat de Monica Năstasă Karinei Heiligers, CTA-P, coordonatoare a organizării Conferinţei Naţionale de Analiză Tranzacţională 2014 şi preşedintă a Filialei Timişoara a ARAT;
 • articolul Deliei Vasile, „PHYSIS: despre creştere şi dezvoltare în analiza tranzacţională”;
 • interviul cu Maria Teresa Tosi, TSTA-P, fostă preşedintă a EATA, realizat de Delia Vasile;
 • articolul „Fantoma comunismului – particularităţi, implicaţii şi resurse în cabinetul de psihoterapie”, scris de Alexandra Gheorghe, CTA-P;
 • interviul luat de Gabriela Popescu lui John Heath, TSTA-P, fost preşedinte al ITAA;
 • notele pe marginea Conferinţei Internaţionale de Analiză Tranzacţională Sydney 2015 scrise de Irina Filipache, cu titlul „Haideţi împreună! Puterea dinamicii de grup”;
 • interviul cu Sari van Poelje, TSTA-O, realizat de Gabriela Popescu;
 • articolul „Oglinzile” scris de Bogdan Şerbănescu, PTSTA-O;
 • câteva fotografii de la Conferinţa Naţională de Analiză Tranzacţională 2014, realizate de Mihai Iordache.

Sperăm ca lectura acestor texte să vă ajute să cunoaşteţi mai bine atât asociaţia noastră, cât şi felul în care analiza tranzacţională poate oferi o bază pentru înţelegerea şi abordarea unor probleme cu care societatea românească se confruntă în prezent.

Numere anterioare ale Buletinului Informativ ARAT pot fi găsite online aici.

Vă invităm la Conferinţa Naţională de Analiză Tranzacţională 2015

Afiş Conferinţa ARAT 2015Asociaţia Română de Analiză Tranzacţională vă invită la
a IX-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Analiză Tranzacţională

„Amprente din trecut, Transformări în prezent –
Provocări şi oportunităţi pentru creştere şi dezvoltare”

31 Octombrie – 1 Noiembrie 2015
Bucureşti

Conferinţa de anul acesta va oferi ocazia dezbaterii problematicii reprezentate de creştere şi dezvoltare cu aplicabilitate în domeniul psihoterapiei, precum şi în domeniul organizaţional şi în coaching. Invitaţi străini şi traineri români vă propun întâlnirea cu analiza tranzacţională într-un spaţiu de reflecţie şi explorare.

Pentru detalii despre traineri, program şi procesul de înscriere, vizitaţi site-ul conferinta2015.arat.ro.