Daniela Simache

Analist Tranzacțional Certificat în psihoterapie (CTA-P)

Dr. Daniela Simache este psihoterapeut (CTA-P), psiholog clinician principal (supervizor), trainer CNFPA şi formator în domeniul prevenirii şi terapiei dependenţelor. A participat la traininguri şi formări în terapia cognitiv-comportamentală, gestalt terapie şi terapie integrativă.

Lucrează cu adolescenți şi adulţi, în format individual, de cuplu şi de grup. Are experienţă de 20 ani ca psiholog în ONG-uri, în sistemul medical de stat şi apoi în practică privată, precum şi 15 ani de experienţă în activitatea de cercetare şi 5 ani ca asistent universitar. Este doctor în psihologie cu teza “Aspecte ale comunicării la tinerii consumatori de droguri” (2009) şi autoare (singură sau în colaborare) a mai multor lucrări şi comunicări ştiinţifice despre comunicare şi integrare socială, educaţie alternativă, marginalizare şi devianţă. În octombrie 2008 a înfiinţat împreună cu Sorina Vrană clinica ESENTIAL PSY.

Este membră a comunităţii AT din 2002. A participat la diferite activităţi şi proiecte ale ARAT (Saloanele Naţionale de Psihologie 2005-2007, conferinţe naționale, Comisia Profesională ARAT 2015-2017, reprezentare la Comisia Profesională a FRP, etc). Stilul său de lucru este bazat pe principiile din AT relaţional şi pe Şcoala redeciziei. Practica sa profesională este concentrată pe creşterea conştientizării asupra autonomiei şi capacităţii de autodeterminare a fiecărei persoane. Consideră relaţia client-terapeut drept cel mai important vehicul al schimbării.

 

Workshop în cadrul Conferinței: MENȚINEREA ÎN RELAȚIE

Cum facem față schimbărilor pe care le trăim? Cum râmânem împreună atunci când timpul și timpurile ne depărtează fizic și emoțional?

Vă invit să privim împreună ce se întâmplă cu noi și cu relațiile noastre din cuplu, de la serviciu sau dintre prieteni: să înțelegem ce le poate fragmenta și chiar distruge; să descoperim sau să ne (re)confirmăm felul în care le putem menține întregi și autentice. Co-creerea unei relații OK-OK cu omul de lângă noi și apoi menținerea aceste relații poate fi de multe ori problematică într-un lume dominată de tehnologie și presată de spectrul crizei sanitare. Reușita unui astfel de demers se bazează pe centralitatea relației și a empatiei(H. Hargaden și Ch. Sills, 2002; B. Clark, 1991) și pe implicarea la nivelul fiecărei stării a eu-lui în co-creerea interacțiunii și spațiului relațional (E.S. Bondin, 1994; G. Summers și K. Tudor, 2000).

Vom folosi diagnoza stărilor Eului și analiza tranzacțiilor pentru a înțelege cum se poate iniția și menține un contact creativ cu alți oameni. De asemenea, vom analiza jocurile psihologice preferate (ca și modalitate de confirmare co-creativă) în vederea folosirii adecvate a capacității lor de structurare a timpului și de menținerea conexiunii.

Workshopul se adresează atât terapeuților cât și tuturor celor preocupați de a înțelege modul de implicare a fiecărei persoane în stabilirea unei relații autentice și eficiente cu sine însăți și cu cei din jur.

Cuvinte-cheie: co-creativitate și relaționare, spațiu relațional, Adult integrat.